FINconsult I UNIVERZITET FINRA SVEČANO OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN RAČUNOVOĐA

Univerzitet FINRA i edukativno-konsultantska kuća FINconsult već tradicionalno, svake godine obilježavaju 10. novembar, Međunarodni dan računovođa.

Važan historijski događaj je zabilježen davne 1494. godine, kada je knjiga pod nazivom: “Summa de Arithmetica, Geometrija, Proportioni i Proportionalita” (Sve o aritmetici, geometriji i proporcijama), autora italijanskog matematičara i franjevačkog fratra Luca Bartolomeo de Pacioli objavljena u Veneciji. Ovo je prva knjiga koja je imala za cilj da sažme matematičko znanje tog vremena. Jedno poglavlje te knjige pod nazivom “Particularis de computis et scripturis” (Detalji obračuna i evidentiranja), daje detaljan opis venecijanskog knjigovodstva. To je bio prvi štampani esej o dvojnom knjigovodstvu. Iako je dvojno knjigovodstvo vođeno vijekovima, Pacioli je sa 27 stranica rasprave na temu dvojnog knjigovodstva zaslužio zvanje “otac modernog računovodstva”.

Na otvaranju ceremonije, prisutnima se obratio v.d. rektor Univerziteta FINRA prof.dr. Ismet Kalić, te je naglasio važnost obilježavanja ovog datuma kako bi se istakla važna uloga računovođa u svim poslovnim procesima. Međunarodni dan računovođa ima za cilj da prepozna njihov doprinos ekonomskom razvoju, pravilnom upravljanju finansijama, transparentnosti i odgovornosti u poslovanju.

Svečanosti su prisustvovali, pored računovođa, revizora, studenata i nastavnog osoblja Univerziteta FINRA, i učenici i profesori iz srednjih škola. Organizovane su interaktivne radionice za učenike i studente, te najboljima dodijeljene vrijedne nagrade.

FINconsult I UNIVERZITET FINRA SVEČANO OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN RAČUNOVOĐA